Mode ABC – Letter Z

De letter Z

Zaanse stikwerk
Handwerktechniek waarbij het patroon in reliëf op de stof komt te liggen. 

Zadelmouw
Ruime mouw waarbij mouwdeel en schouderstuk uit één deel zijn gesneden. De naad loopt van de onderkant van het armsgat door tot de onderkant van de kraag, waardoor een soort jukstuk ontstaat. 

Zeefdrukken
Techniek om stof te bedrukken. 

Zijde 
Een dierlijke vezel die wordt gesponnen door de zijderups (moerbijvlinder). Zij spint zich in voordat zij in een pop, de overgangsvorm van rups to vlinder, verandert. Het gesponnen omhulsel heet cocon en bevat 2400m fraai glanzend draad. De rups spint twee draden, filamenten tegelijkertijd. Zijde is een zeer goede en gewilde stof, wat verklaarbaar is uit de volgende eigenschappen: het neemt snel en veel vocht op, het is de sterkste natuurlijke vezel en is zeer veerkrachtig, het heeft een redelijk warmte-isolerend vermogen, het is vezel en is zeer veerkrachtig, het heeft een redelijk warmte isolerend vermogen, het is bestand tegen verdunde zuren en niet te fel zonlicht, wordt niet schimmels en motten aangetast en is zelfdovend. De vezel is niet bestand tegen chloor, loog en grote hitte.

Zijsluiting
Een (rits)sluiting die meestal in de linker zijnaad van een japon is verwerkt en bij dunne stof voor een glad uiterlijk zorgt. 

Zuiver scheerwol
Een keurmerk met omschrijving van scheerwol die altijd vergezeld moet gaan met het wolbeeldmerk (en omgekeerd) van het international Wool Secretariet. Wie het wolmerk wil gebruiken, moet een overeenkomst aangaan met het keurmerk en zich aan een aantal voorwaarden houden. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s