Mode ABC – Letter W

De letter W

Was etiket
Het voorschrift dat in textielproducten is genaaid en aangeeft hoe men deze in de was en tijdens het strijken moet behandelen zodat ze in optimale staat blijven. 

Waterafstoten
Effect na het impregneren met waterafstotende middelen; het resultaat is afhankelijk van soort grondstof, garen, binding en dichtheid van het weefstel. Een synthetische stof van garens met zeer veel dunne filamenten en voldoende stofdichtheid is zonder deze veredeling waterafstotend en bovendien waterdamp doorlatend. 

Weefstel
Een stof die bestaat uit draden die elkaar loodrecht kruisen. Elk weefstel heeft minstens twee garenstelsels, de kettingdraden (lengte van stof, erg lang) en de inslagdraden (de breedte van de stof). Een weefsel wordt vervaardigd op een weefgetouw. 

White tie
De heren dragen een rokkostuum, dit is een rokjas, een zwarte pantalon, een wit hemd met gesteven wit piqué vest met opstaande boord en witte strik. Allen bij zeer officiële gelegenheden komt deze dresscode voor. White Tie is de meest formele dresscode. een rokkostuum is avondkledij en wordt pas na 18 u gedragen. (Staats-) begrafenissen of koninklijke onderscheidingen, promoties en huwelijken in sommige kringen vormen hier een uitzondering op. De dames dragen eenlingen feestelijke avondjurk met groot decolleté met bijhorende lange handschoenen. 

White spread 
Kraag in overhemd 

Winddicht
Een eigenschap van overkleding die beschermt tegen koude wind. Waterdichte stoffen zijn ook winddicht. Daarnaast is een goede winddichte stof ook te verkrijgen door een dichte weefselstructuur, sterk vollen of door een behandeling met kunstharen. 

Wol
Een dierlijke textielvezel, afkomstig van de vacht van het schaap. Het is sterk gekroesde en geschubde vezel, afhankelijk van het ras van het schaap en het deel van de vacht. De ronde wolvezel is bedekt met schubben die als dakpannen over elkaar liggen. Wol neemt veel meer langzaam vocht op. Deze vezel heeft een geringe treksterkte maar een grote elasticiteit en vormvastheid. Wol heeft een zeer groot warmte-isolerend vermogen en is niet bestand tegen hitte, loog, chloor en een geliefd voedsel voor larven van de mot en de tapijtkever. De bestendigheid tegen zuur, licht en schimmel is goed. 

Wrijfechtheid
De kleuren van textiel mogen niet afgeven. Om dit vast te stellen wordt vaak aangeraden het artikel enige malen stevig langs een wit katoenen lapje te wrijven. Komt de kleurstof van de onderzochte stof op het lapje, dan is de stof niet wrijfecht. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s