Mode ABC – Letter R

De letter R

Racerback
Een Racerback is wanneer de bandjes van een hemd of jurk op de achterkant tussen de schouderbladen bij elkaar komen. 

Raglan
De naad die mouwdeel en schouderstuk met het voor en/of achterpand verbindt. Je zie dan op de bovenkant van de schouder geen naad. De naad van de mouw loopt door tot de halslijn. 

Rayon
Kunstzijde is de populaire benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. Viscose draagt net zo prettig aalkatoen terwijl de stof zachter en soepeler is en zijdeachtig aanvoelt. Aan die laatste eigenschap dankt de vezel de bijnaam kunstzijde. Er zijn echter ook belangrijke nadelen. In natte toestand halveert de mechanische sterkte van de veel en daarom mag kunstzijde niet door wrijven of borstelen worden gewassen en evenmin worden uitgewrongen. De vezel is bovendien heel erg kleurgevoelig en daarom wordt deze in de pure vorm vrijwel niet meer gebruikt. Door veredeling, speciale weeftechnieken en vooral door menging met synthetische vezels, zoals polyester, is men er mettertijd in geslaagd de eigenschappen drastisch te verbeteren. Geheel kreukvrij zijn stoffen waarin een belangrijk percentage viscose is verwerkt, echter nooit. 

Reticule
Voorloper op de handtas

Ribfluweel
Een inslagpoolweefsel met een lengte-rib effect. Het aantal ribbels of ‘wales’ per cm bepaald de benaming van het ribfluweel of word, zoals babyroy, tinneroy, corduroy en wide wale.

Rolzoom
Een zoom waarbij de rafelrand wordt opgerold en doorgestikt of niet zichtbaar wordt vastgezet.

Ronde hals
Een halsbelijning waarbij de halsopening in het kledingstuk rondom aan de hals aansluit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s