Mode ABC – Letter P

De letter P


P
aardrijbroek 
Broek met ruime bovenkant en smalle pijpen. Met versteviging bij het zitvlak en binnenkant benen. 

Paisley print 
Perzisch

Pantalon
Nette lange broek, vaak onderdeel van een pak. 

Panamahoed
Deze houden lijken qua vorm op de borsalino alleen zijn zij van de balderen van de carludovica palmtak gevlochten. 

Parka
Overjas van waterafstotende gladde stof die tot even boven de knie reikt. Een parka heeft een capuchon, grote opgestikte zakken een tunnel ceintuur en een uitknoopbare voering/ De sluiting is veelal verdekt aangebracht en aan de onderkant kan deze oorspronkelijk Finse sneeuwcoat meestal met een tunnelkoord wordt n gesloten. 

Pashmina
Pashmina wol is niets minder dan Cashmere wol afkomstig van de buik van een berggeit, het deel waar je de langste, meest zachte en dunste haren kunt vinden. Pashmina wol is dus eigenlijk het mooiste en beste deel van Cashmere wol.

Paspel
De afwerking van stofranden van een zak met een extra strookje stof; meestal van hetzelfde materiaal maar ook zodat deze afwerking als versiering werkt. 

Patchwork
Stof die is samengesteld uit verschillende lapjes stof. 

Peeptoe
Schoenen met open teen.

Patticoat
Is een kledingstuk voor dames dat vooral gedragen werd in de jaren ’50. Het is een onderrok bestaande uit diverse lagen ruime klokkende stof, in eerste instantie van gesteven katoen, later van het toen nieuwe materiaal nul vervaardigd, waardoor de daarover gedragen rok zeer wijd uitstaat. 

Pied-de poule
Een bekend dessin in een versierd weefsel dat doet denken aan een afdruk van kippenpoot. ER zijn veel manieren om dit dessin te weven; men past meestal de kaperbinding toe. Als het dessin groter is wordt het ook wel pied de cocq (hanenpoot) of pied e cygne (zwanenpoot) genoemd. 

Pillbox
Tegenkomt bij een stok met een samenstelling van polyester/ viscose.

Plissé
Een over de volle lengte ingeperste ondiepe plooi. Plissé is ook ene aanduiding voor stoffen voorzien van plissés/plooien. 

Pochette
Is een (tas) stukje stof dient als verfraaiing in de borstzak van een colbert. 

Pofmouw
Een korte bolle mouw aan de onderkant met een koordje of een bandje wordt gesloten. 

Polyacryl
Een synthetische grondstof die door zijn haltervormige dwarsdoorsnede de warmte goed isoleert. Polyacryl heeft een wolachtig karakter en is bijzonder geschikt voor gebreide boven en onderkleding. De grondstof word ook gebruikt voor bontimitaties, sokken, diens en overgordijnen. 

Polyamide
Een synthetische grondstof die als ‘nylon’ grote bekendheid kreeg en als merknaam ook soortnaam is geworden. Door zijn sterkte en elasticiteit bijzonder geschikt voor panty’s. Gevoelig voor zonlicht. Polyamide is grotendeels vervangen door polyacryl en polyester maar wordt nog veel toegepast in voering en elastische stoffen als panty’s. 

Polyester
Een synthetische grondstof die in vergelijking met polyamide beter bestand is tegen licht en beter te stabiliseren valt, waardoor een grotere vormvastheid wordt verkregen. Met wol vermengd wordt polyester gebruikt voor bovenkleding. met katoen vermeld voor overhemden blouses en japonnen. 

Polyurethaan elastomeer (elastan)
Een synthetische grondstof met betere eigenschappen dan rubber. Het materiaal is elastischer dan rubber en kan in dunnere vorm toegepast worden. 

Poncho
Een rechthoekige doek met in het midden een gat om het hoofd door te steken. Werd oorspronkelijk voornamelijk gedragen in Zuid-Amerika. 

Portfolio
Tas voor documenten. 

Prêt-à porter
Betekent letterlijk ‘klaar om te dragen’. Grote modeontwerpers maken naast een exclusieve couturelijn ook aaltijd een prêt-à porter collectie voor het grote publiek. 

Prinsessenlijn
Lijn waarbij in een mantel of jurk in de lengterichting stiksels of naden zijn aangebracht die doorlopen tot de onderkant van het kledingstuk. De draagster lijkt hierdoor langer, soms ook slanker. 

Pukkel 
Schooltas. Vanaf 1945 kwam e zogenaamde pukkel ook in gebruik, een canvas schoudertas, oorspronkelijk gedragen door de Amerikaanse bevrijders. 

Pump
Schoen met hak die net niet tot de naaldhak wordt gerekend. 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s