Mode ABC – Letter J

De letter J

Jacquet
Een jacquet is een combinatie van een lange, zwarte jas met rond weggesneden voorpanden en een gestreepte broek zonder omslag. Daarbij draagt met een wit, niet gesteven hemd met blinde knoopsluiting en dubbele manchetten. Een jacquet wordt ook in combinatie met een grijs of zwart vest gedragen en afwerkt met een zwarte, grijze of witte das. Het wordt eventueel gecombineerd met handschoenen, een zwarte of grijze hoge hoed en gladde, zwarte schoenen. De kleur bij een bruiloft is voor de bruidegom een dicht familie steeds grijs voor vest, das, hoed en handschoenen. Anderen kunnen zwart dragen. Hoed en handschoen zijn niet nodig tijdens receptie en diner. 

Jacquardweefsel 
Algemene benaming voor stoffen met ingeweven, veelal grote (bloem) patronen. 

Jacky O jurk 
Kledingstuk voor dames.

Jeans
Het woord jeans komt van het Italiaanse stad Genua, Gênes in het Frans. De stof van spijkerbroeken wordt geweven met een schering die indigo gekleurd is, terwijl de draden van de inslag wilt zijn. De blauwe verfsoort heette in het Frans ‘bleu de Gênes’ ( Genuaans blauw). Zo werd het ‘blue jeans’ oftewel ‘jeans’. Die broeken kwamen via emigranten schepen in Noord-Amerika terecht en werden daar aanvankelijk gedragen door arbeiders en cowboys eind 19e eeuw. In de 20ste eeuw veroverde de jeansbroek Europa. Voor het eerst was er een kledingstuk dat zowel door mannen als door vrouwen gedragen werd. Naast broeken ontstonden shirts, jasjes en jurkjes

Jersey
Met de machine gebreide wol of katoen die elastisch en zacht aanvoelt. 

Jodhpur 
Rijboek die oorspronkelijk werd gedragen door Britse officieren in India.

Jumpsuit
Eendelig kledingstuk voor dames. Boven en onderkant zijn één stuk gesneden of aan elkaar gestikt. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s