Mode ABC – Letter B

De letter B

Babushka 
Een Russische boerensjaal die in de nek of onder deken wordt vastgeknoopt. 

Babydoll 
Van oorsprong nachtkleding bestaande uit een kort ruimvallend hesje en een klein of ballon vorig broekje. Ook in transparante uitvoering met spaghettiebandjes. 

Ballerina (flatje)
Is een schoensoort wat lijkt op een balletschoen maar is hiervoor niet bedoeld. 

Ballon(mouw)(rok)
Een ingezette mouw in een blouse die lang is, ruim bloest en bij de pols is aangesloten d.m.v. een manchet, een elastiek of een koordje. Bij de ballonrok is de bovenstof bij de zoom naar binnen gevouwen en meestal gerimpeld aan de voering gestikt waardoor deze poft. 

Bb- ruitje
Een fijn ruitjes patroon dat is vernoemd naar Bridgitte Bardot, de Franse filmster die in 1959 een ruitjesjurk droeg in de film Voulez-vous danser aves moi? We zien het ruitje vaak terug in de mode in roze-wit, rood-wit, blauwwit of geelwit. 

Bermuda
Een pantalon met pijpen net op of vlak over de knie. In de onderkant van de pijpen zijn soms splitten aangebracht. 

Bies
Strook stof die als afwerking of versiering dient op een kledingstuk. Ook de strook die de zijnaad van de zwarte pantalon van een rokkostuum of smoking afdekt heeft bies. 

Black tie
Black tie houdt in dat de heer een smoking draagt. Een smoking is een tweedelig zwart of gekleurd kostuum met glanzende revers, een geplisseerd hemd en sokken in de kleur van hemd of jas. De broek vertoont glanzende biezen langs de zijnaden. Je kunt de smoking afwerken met een vlinderdas en een witte pochet, dit is een doekje dat gevouwen in het borstzakje van het jasje zit. Onder de smoking draagt met zwarte, gladde handschoenen. De dames dragen een lange avondjurk. Een lange rok mag eventueel ook. De handschoenen zijn halflang en het decolleté is klein. 

Blazer
Een los en recht vallend jasje met een sportief uiterlijk in 1 kleur. Een blazer heeft drie opgestikte zakken en één (single breasted) of twee rijen metalen knopen (double breasted); het kledingstuk kan met verschillende pantalons gecombineerd worden. 

Blend
Het vermengen van verschillende vezels in één draad. 

Blinde sluiting of verdekte sluiting
Een sluiting waarbij de knopen of rits sluiting van een kledingstuk in gesloten toestand niet zichtbaar zijn; ze zijn weggewerkt onder een stofrand. 

Blinde zoom
Een onzichtbare zoom waarvoor de blindzoomsteek word gebruikt. Deze kettingsteek is elastisch maar is gemakkelijk los te trekken. 

Blootwol
De wil van de huid van geslachte schapen. Blootwol is over het algemeen korter en meest van mindere kwaliteit  dan scheerwol.

Blouse 
Een bovenstuk voor vrouwen,  dat wordt gecombineerd met een rok of een broek. De meeste blouses hebben een knopen rij middenvoor, manchetten en eventueel een borstzakje. 

Bolero
Een nauwsluitend, kort en openvallend jackje, dat tot net over de schouderbladen reikt.

Bomberjack
Een bomberjack is een jas van het type dat oorspronkelijk in de jaren ’50 en ’60 is ontwikkeld als kleding voor piloten van de Amerikaanse luchtmacht en de Amerikaanse marine. Bomberjacks zijn van de buitenkant doorgaans zwart of olijfgroen. Van binnen hebben ze veel vulling om de de drager warm te houden bij de lage temperaturen op grote hoogte. De nonnen voering is vaak oranje. In het geval van een noodlanding op het water kon de piloot de jas binnenstebuiten dragen, om zo beter op te vallen. Een bomberjack heeft meetstal een vulling van dons of ander acht materiaal en doorgestikte naden waardoor de zachte vulling verdeeld wordt. 

Boord
Kraag van een overhemd of trui, ook wel de verstevigde rand van een dameskous. 

Bootcut
Een borek die boven aangesloten zit en vanaf de knieën wijder uitloopt. Door de extra ruimte kan de drager er makkelijk laarzen (boots) onder dragen. 

Boothals
Een halsopening die van schouderpunt to schouderpunt loopt. 

Borsalino
Een  deukhoed vaak gemaakt van vilt, konijn of hazenhaar. 

Bouclégaren
Een garen met lusjes, verkregen met twijnen. De lusjes ontstaan door een extra toevoer van één van de garens. 

Boyfriendjeans
Jeans die wat meer afgezakt, baggy, wijder zitten en een lager kruis hebben. De broeken zijn natuurlijk altijd te lang en hebben dus opgerolde pijpen. De jeans zien eruit alsof hij van je vriend had kunnen zijn. 

Breisel
Een stof verkregen door het in lussen leggen van tenminste één draad of een systeem van evenwijdig lopende draden. Ten opzichte van een weefsel is een breisel poreuzer, elastischer en sneller te produceren, maar het is minder vormvast, krimpt eerder en de kans op ladderen is groot. 

Bretonse trui
Gebreide trui De Bretonnen hebben hun emblematische strepentrui te danken aan de Franse marine. Of preciezer nog, aan Napoleon de derde, die wilde dat er een einde kwam aan de nogal elektrische mix van uniformen aan boord van de Franse vloot. Een discreet van 27 maart 1858 legde voor elke rang het tenue vast. Voor de matrozen ( een daarvan telde Bretagne er nogal wat) kwam er een nieuwe soort trui, gebreid van sterke katoen, waarbij de écru strepen 2cm breed moesten zijn afgewisseld met donkerblauwe van 1cm. (Dit is nog altijd het patroon voor de échte Bretonse strepen trui) Die strepen dienden overigens niet voor het mooi. Zeelieden zieden dat een drenkeling met een strepen trui aan makkelijker was terug te vinden in de golven. 

Broekpak
Meerdelig dameskledingstuk die bestaat uit een pantalon en een jasje. 

Broque
Herenschoen met gaatjes

Buffalo
Plateauzool

Bustwijdte/bovenwijdte
Een aanduiding voor de borstomvang gemeten onder de armen over de tepels. 

Bustier
Een beha-achtig kleurlijfje van geweven stof.

Button down
Is een aanduiding voor een type overhemd waarbij de kraag door middel van knoopjes tegen het hemd wordt vastgemaakt. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s