Mode ABC – Letter A

Mode ABC 
Mode kleding en stof kennis met de letter A

Aangeknipte mouw 
Een mouw die één deel vormt met voor- en achterpand. Deze ruimvallende mouw is met de panden uit één stuk geknipt. De twee varianten zijn vleermuismouw en kimonomouw. 

Aanrimpelen
Wanneer een breder stuk stof aan een smaller stuk stof genaaid wordt en er kleine plooitjes ontstaan noemen we dit aanrimpelen. 

Afbiezen
Het naaien van een bies, veelal van satijnband, om de rand van een stof waardoor rafelen van de stof wordt voorkomen. Het is een fraaie, effectieve manier maar vrij dikke en kostbare afwerking van stoffen.  

Ajourbreisel /patroon
Breisel met regelmatig over de stof verspreide openingen door een speciale breitechniek te gebruiken. Ook wel eyelet genoemd. 

Aktetas
Wordt meestal gebruikt voor het transporteren van documenten.  

A-lijn
Een belijning voor kleding die smal van boven is en van de schouders af wijdvallend naar beneden loopt.  

Alpaca
De wol van een in cultuur gehouden lamsoor uit Peru. Alpaca glanst en is bruin tot zwart van kleur. Alpaca is ook het weefsel dat geheel of gedeeltelijk is vervaardigd van alpacawol. Als dit weefsel draden van viscose heeft noemt met het ook wel soie de laine.  

Alpino
Franse baret die de wereld heeft veroverd.  

Angisa
Een angisa is een op een speciale manier gevouwen haarband of hoofddoek. 

Angora
Haar van het angorakonijn. het is ook de zachte, harige stof gemaakt van angorahaar/wol. Let op; het haar van een angorageit heet mohair.  

Anorak
Een zwarte jas tot over de heupen die is gewatteerd of met bont gevoerd. De jas heeft een capuchon, drukknoppen of klittenbandsluiting en koordjes waarmee je de mouwen en kraag kunt dichttrekken. Wordt over het hoofd getrokken.  

Appliqueren 
Een stof of kleding voorzien van een oplegwerk. 


A
rgyle
Dit patroon stamt af van het tartan van de schotse Clan Campbell.

Ascot tie
De stropdassjaal wordt ook plastron ( dan meestal lichte unikleuren), ascot of polo genoemd. De ascot heeft twee gelijk sterke uiteinden, bij de polo wordt het brede eind door een lus gesproken. 

Attaché 
Een doosvormige tas meestal uit leer met een scharnierend frame, dat in twee compartimenten opent. 

Aviator/ pilotenbril
Luitenant generaal John MacCready van het Amerikaanse leger besloot een speciale pilotenbril te laten ontwerpen. In 1929 werd het oogspecialistische bedrijf Baush & Lomb gevraagd om een zonnebril te ontwikkelen die beschermt tegen zonnestralen. Het bedrijf kwam met een pilotenbril dat perfect zonlicht wist tegen te houden. 

Avondkleding
Term gebruikt om een bepaalde dresscode aan te duiden. Heren dragen ofwel een rokkostuum ofwel een smoking. Dames kunnen kiezen uit een lange of korte avondjurk. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s